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WEEKLY COMMENT: FRIDAY 6 MARCH 2015

1. For the next three weeks I am continuing with GST, due to there having been some very
recent developments worth commenting on:

(a) On 13 February Inland Revenue released Exposure Draft ED0164 of Operational
Statement: GST and the costs of sale associated with mortgagee sales, which updates and
will replace OS 005 GST and the costs of sale associated with mortgagee sales published in
Tax Information Bulletin Vol. 16, No. 3 (April 2004);

(b) On 25 February Inland Revenue released draft Interpretation Statement INS0109: Goods
and services tax - GST and retirement villages which updates and will replace IS 10/08
Retirement villages — GST treatment published in Tax Information Bulletin Vol. 22, No. 11
(December 2010);

(c) On 26 February the Taxation (Annual Rates for 2015-16, Research and Development, and
Remedial Matters) Bill (“the R&D Tax Bill”) was introduced containing measures to clarify
the GST position of bodies corporate; and

(d) On 2 March the TRA decision in Disputant v Commissioner of Inland Revenue [2015]
NZTRA 1, TRA 02/10 [2015] NZTRA 01 was released concerning the association between
a vendor and a purchaser of land.

2. This week I will look at ED 0164 and the proposed law changes affecting body corporates.
Next week [ will look at INS0109 on GST and retirement villages and I will look at the TRA
decision in TRA 02/10 week-after-next.

ED0164: OS on costs of mortgagee sales

3. Mortgagee sales are a special type of supply dealt with in sections 5(2) and 17 of the Goods
and Services Tax Act 1985 (the “GST Act”):

(a) Section 5(2) states that the sale by the mortgagee is a supply by the mortgagor in the
course or furtherance of the mortgagor’s taxable activity (unless the mortgagor provides
written confirmation to the mortgagee that the sale is not a taxable supply or the
mortgagee determines based on information available that the sale by the mortgagor
would not be a taxable supply);

(b) Section 17 requires the mortgagee to make a special GST return (in Form IR373) by the
28th of the month following the month of sale, and pay the GST on the supply, and the
mortgagor and the mortgagee are to exclude the supply from any other GST return they
make.
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GST is to be calculated on the whole price

. The first issue discussed is the price on which the GST is to be calculated. The particular
question addressed is whether the mortgagee’s costs of sale can be deducted before
calculating the output GST on the sale. This question is answered in the negative because:

(a) In the Court of Appeal decision in Commissioner of Inland Revenue v Edgewater Motel Ltd
[2002] NZCA 293, (2002) 20 NZTC 17,984 the use by Blanchard ] of phrases like “by
imposing a tax on the sale transaction” and “by way of deduction from the purchase
price” clearly indicate that the full sale price is the relevant consideration for GST
purposes (the discussion in OS 005); and

(b) The Privy Council stated, in Edgewater Motel Limited v Commissioner of Inland Revenue
[2004] UKPC 44, 21 NZTC 18,664, that the GST claim is directly against the mortgagee
and is not dependent on any priority to the sale proceeds (the discussion in ED 0164).

. The Edgewater Motel case was not specifically concerned with the purchase price on which
GST is to be calculated. Rather, the issue was the order in which the GST was to be paid and
the ranking of the GST payable relative to the debt owed to the mortgagee. Following the
order of priorities listed in s. 104(1) of the Land Transfer Act 1952 (and its successor s. 185
of the Property Law Act 2007), both the Court of Appeal and the Privy Council held that GST
is “an expense occasioned by the sale” which the mortgagee is entitled to deduct from the
sale proceeds before payment of his own debt (in other words, the GST had priority over the
debt).

Mortgagee cannot claim input tax deduction for costs associated with the sale

. The second issue discussed is the ability of the mortgagee to claim input tax deductions on
the costs associated with the sale. There are three reasons advanced to support the
Commissioner’s view that the mortgagee cannot claim input tax deductions:

(a) The right to be paid money is a “debt security” as defined in s. 3(2) and the collection of
any amount relating to a debt security is the provision of a financial service, which is an
exempt supply in terms of s. 14 of the GST Act, and even if there is an indirect connection
with some other taxable activity of the mortgagee any such indirect connection is
incidental to the activity of providing financial services;

(b) The mortgagee acts on their own behalf by exercising rights conferred by the mortgage
agreement, and is not acting as the agent of the mortgagor, so s. 5(2) cannot be used to
support an argument that input tax deductions are available as agent of the mortgagor;

(c) GST - Disputant not entitled to input tax deductions regarding sale of property as
mortgagee [2006] NZTRA 12, Case Y2 NZTC (2007) 13,017 confirms that the express
language of s. 17 provides that in the special return required under that section the
mortgagee must pay the full amount of the output tax without any deduction for input
tax.

Business-to-business financial services rules will not support an input tax deduction

. The business-to-business rules (“b-to-b rules”) in sections 11A(1)(q) and 11A(1)(r), which
allow a financial services business to deduct input tax when supplies are made to a business
that makes at least 75% taxable supplies, had been newly legislated when OS 005 was issued
and there was merely a statement that the conclusion that the mortgagee was carrying on an
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exempt activity was “subject to the newly enacted section”. Therefore, the question of
whether the b-to-b rules allowed an input tax deduction was left open in OS 005.

8. The discussion in ED0164 negates an input tax deduction because s. 5(2) states the supplies
are made in the course or furtherance of a taxable activity by the mortgagee. Therefore the
b-to-b rules have no application.

Mortgagor cannot claim input tax deductions

9. The last point discussed in ED0164 (which was not discussed in OS 005) is whether the
mortgagor is able to claim input tax deductions on costs incurred by the mortgagee. The
answer is in the negative, because the mortgagee is the recipient of the supply, and the
mortgagor is not the person who acquired the services. The mortgagee incurs the costs in the
course of exercising their own rights.

Body corporate law changes

10.The Government has announced the removal of the requirement for bodies corporate to
compulsorily register for GST by the introduction of proposed law changes in the R&D Tax
Bill. The history behind the amendments was covered in:

(a) Weekly Comment 5 July 2013 in which I discussed the issues paper released in May 2013:
IRRUIP7: Bodies Corporate - GST registration (“the bodies corporate issues paper”), the
conclusion being that a body corporate must register for GST if it makes taxable supplies
exceeding the $60,000 threshold because the better view is that it carries on a taxable
activity and makes supplies to its owners in the form of a number of services required by
the Unit Titles Act 2010.

(b) Weekly Comment 27 June 2014 in which I discussed GST treatment of bodies corporate - A
government discussion document and the Commissioner’s interim operational position for
GST and Bodies Corporate released immediately after the discussion document.

The June 2014 proposals

11.The proposal in the June 2014 discussion document was to prohibit bodies corporate from
registering for GST by introducing a new exemption in s. 14 under which supplies by a body
corporate would be exempt from GST, effective from 6 June 2014 (the date of the release of
the discussion document).

12.A proposed “look-through” rule, which would also have applied from 6 June 2014, would
have allowed an owner to claim GST input tax deductions on goods and services supplied
through the body corporate which the owner uses to make taxable supplies.

13.Under the proposals in the discussion document:

(a) Previously GST-registered bodies corporate would have been required to deregister from
6 June 2014 with consequent output GST liabilities. Inland Revenue warned in the
interim operational position that deregistration could result in common property and
other goods that the body corporate acquired and still held being deemed to be provided
to the body corporate and subject to output GST. This would not include individual units
or flats, as they are property owned by the members of the body corporate and not by the
body corporate itself.

(b) Bodies corporate GST-registered before 6 June 2014 did not need to deregister pre-6
June 2014, but were required to backdate GST registration to the time supplies exceeded
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$60,000 and they initially became liable to be registered, so that they were consistently
GST-registered pre-6 June 2014, subject to a concession that limited backdating to the
first taxable period after 1 April 2010.

14.The interim operational position sought to address the confusion resulting from a proposed
law change with a past effective date, although the law changes had not even been
introduced into Parliament:

(a) GST-registered bodies corporate had to continue filing GST returns and unregistered
bodies corporate could apply to be GST-registered;

(b) GST refunds could be claimed, but once the law changed refunds relating to post-6 June
2014 had to be repaid and would be subject to use-of-money interest, and any output
GST paid would be refunded;

(c) Bodies corporate registered before 6 June 2014 could apply to have their registration
backdated consistent with the proposed backdating rule;

(d) The proposed "look-through” rule would not be applied until it was actually enacted.

The new proposed amendments in the R&D Tax Bill

15.The June 2014 proposals were very confusing. The Government has now decided to clarify
that services provided by bodies corporate are supplies for consideration for goods and
services tax (GST) purposes and give bodies corporate the option to register for GST.
According to draft legislation in the R&D Tax Bill, this is to be done as follows:

(a) First, under proposed s. 5(8A), the value of levies and other amounts received by a body
corporate from its members is treated as consideration for services supplied. This rule
applies from when GST commenced on 1 October 1986.

(b) Second, such consideration is excluded for the purpose of determining whether the
mandatory registration threshold of $60,000 is exceeded, under proposed s. 51(1B).
However, a body corporate will be required to register if it receives consideration
exceeding the threshold for making supplies to third parties (i.e. supplies to non-
members).

(c) Third, a body corporate that applies after 26 February 2015 (the date of introduction of
the Tax Bill) to voluntarily register for GST, will, under proposed s. 51(5B), be GST-
registered effective from the date of the application (i.e. backdating registration will not
be allowed), and it must stay GST-registered for at least 4 years, under proposed s. 52(9).

(d) Fourth, if a body corporate applies to be voluntarily registered, the value of its funds on
the date it becomes registered is treated as consideration for supplies made on the date it
becomes registered, under s. 5(8AB) and output GST must be paid. This rule applies from
26 February 2015 (the date of introduction of the R&D Tax Bill).

(e) Fifth, if a body corporate is GST-registered - either because it is liable to be registered
because it makes supplies to non-members in excess of the registration threshold or it
decides to voluntarily register - all supplies become subject to GST, including supplies to
members, because proposed s. 5(8A) treats funds received from members as
consideration for supplies.

(f) Sixth, a body corporate that is GST-registered on 26 February 2015 (the date of
introduction of the R&D Tax Bill) that applies to be deregistered following the
introduction of the new voluntary registration rules will be deregistered with effect on or
after the date of the deregistration application, under proposed s. 52(8).
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(g) Seventh, the deemed supply of “common property” (which has the same meaning as in
the Unit Titles Act 2010) by a body corporate upon deregistration has a zero value, under
a proposed amendment to s. 10(7A). This rule applies from 26 February 2015 (the date
of introduction of the R&D Tax Bill).

(h) Finally, retirement villages are not subject to these rules because their supplies are
different from those made by a typical body corporate. The proposed definition of a
“body corporate” in s. 2 excludes “a body corporate of a retirement village registered
under the Retirement Villages Act 2003”.

In relation to the proposed new rule in s. 5(8AB) imposing a GST output tax liability on funds
held at the time of registration, it is noted in the Commentary to the Bill that:

“A body corporate’s “funds” include all cash and non-cash investments held by the body
corporate. The new rule is intended to ensure a body corporate cannot restructure its cash
reserves to avoid the application of output tax upon registration. “Funds” will include a body
corporate’s operating account, long-term maintenance fund, contingency fund and any
capital improvement fund (see definition of “fund” under the Unit Titles Act 2010). Any
financial investments held by the body corporate are also included (see section 130 of the
Unit Titles Act 2010).”

In relation to funds held at the time of deregistration it is noted in the Commentary that:

“A body corporate seeking to deregister will not be refunded any GST paid on its funds held
at the time of deregistration. This is consistent with the treatment of other registered
taxpayers leaving the GST system. There is also likely to be a point on the “save and spend”
cycle of a body corporate’s activities when its accumulated funds are very low and it can exit
the GST base with limited financial impact.”

There is no “look-through” rule, as proposed in the June 2014 discussion document which
would allow an owner to claim GST input tax deductions on goods and services supplied
through the body corporate which the owner uses to make taxable supplies, if the body
corporate does not register for GST.
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