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WEEKLY	COMMENT:	THURSDAY	24	MARCH	2016	

1. Last	week	I	looked	at	the	determination	of	the	date	of	acquisition	of	land	under	s.	CB	15B.	This	
week	 I	 consider	 some	 issues	 relating	 to	 determining	 the	 date	 of	 disposal	 of	 land.	 I	 also	
consider	the	time	of	supply	of	land	for	GST	purposes.	

Section	CB	15B	does	not	apply	to	determine	the	time	of	disposal	of	land	

2. Section	CB	15B	does	not	apply	to	determine	the	date	on	which	land	is	disposed	of	for	income	
tax	purposes.	This	view	is	supported	by	the	fact	that	in	the	Exposure	Draft	of	Public	Ruling	–	
BR	 Pub	 14/08	 Income	 tax	 –	 Timing	 of	 disposal	 and	 derivation	 of	 income	 from	 trading	 stock	
issued	after	the	new	rule	was	enacted,	it	was	stated	that:	

“The	 Taxation	 (Annual	 Rates,	 Employee	 Allowances,	 and	 Remedial	 Matters)	 Act	 2014	 has	
inserted	a	new	s	CB	15B	in	the	Act,	which	deals	with	when	land	is	acquired.	The	new	section	
has	implications	for	when	land	is	disposed	of.”	

3. However,	 this	 statement	was	not	 included	 in	 the	 final	 version,	 and	 there	 is	no	authoritative	
statement	 by	 Inland	 Revenue,	 which	 suggested	 that	 the	 rule	 in	 section	 CB	 15B	 applies	 to	
disposals.	

4. Furthermore	in	Draft	Question	We’ve	Been	Asked	Income	tax	–	Date	of	acquisition	of	land	(“the	
draft	QWBA”),	which	I	reviewed	last	week,	it	is	stated	in	paragraph	10	that:	

“It	is	noted	that	the	date	at	which	land	is	acquired	for	the	purposes	of	the	land	provisions	in	
subpart	CB	will,	 in	most	cases,	not	be	the	date	at	which	it	is	disposed	of	by	the	vendor.	 	This	
QWBA	does	not	consider	the	date	of	disposal	of	land.”	

The	date	of	disposal	of	land	

5. From	a	vendor’s	point	of	view,	the	relevant	date	is	the	date	on	which	income	is	derived,	which	
in	most	cases	will	be	the	date	of	disposal.	The	better	view	is	 that	 this	will	be	the	settlement	
date.	The	following	points	are	made	 in	Inland	Revenue’s	Question	We’ve	Been	Asked	“When	
does	 derivation	 occur	 in	 relation	 to	 land	 sales	 with	 a	 deferred	 settlement,	 by	 business	
taxpayers	who	provide	vendor	finance?”	published	in	Tax	Information	Bulletin	Vol.	16,	No.	5,	
June	2004,	pages	34-40:	

(a) The	general	principles	of	derivation	are	the	same	for	land,	goods	and	services.	

(b) The	case	of	FC	of	T	v	Australian	Gas	Light	Co	83	ATC	4800	is	significant	as	it	acknowledges	
that	 if	 further	steps	are	 required	before	 the	 taxpayer	 is	entitled	 to	sue	 for	a	debt	after	a	
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"sale"	has	 taken	place,	 then	derivation	will	only	occur	once	 those	 steps	have	been	 taken	
and	the	taxpayer	is	able	to	sue	for	the	debt.	

(c) The	Commissioner	considers	that	the	 judgments	 in	Gasparin	v	FCT	 (1994)	94	ATC	4,	280	
and	 Ruddenklau	 v	 Charlesworth	 [1925]	 NZLR	 161	 support	 the	 concept	 of	 derivation,	 in	
relation	to	a	sale	of	land,	generally	occurring	when	there	is	an	enforceable	debt	(which	is	
different	 from	 there	 being	 an	 ability	 to	 sue	 for	 specific	 performance)	 and	 that	 this	 is	
generally	the	same	time	as	the	vendor	loses	their	dispositive	power	over	the	property.	

(d) In	some	cases	this	will	be	when	the	unconditional	contract	is	signed.	In	other	cases	it	will	
be	at	the	time	of	settlement.	It	is	necessary	to	look	at	what	is	intended	in	the	contract	and	
all	the	facts	and	circumstances.	Both	Gasparin	and	Ruddenklau	v	Charlesworth	support	the	
proposition	that	derivation	occurs	at	settlement.	

(e) In	Gasparin,	 the	 judge	held	 that	 income	was	derived	at	 the	 time	of	settlement	(not	when	
the	contract	became	unconditional),	when	a	debt	accrued	due	 from	the	purchaser	 to	 the	
taxpayer	-	it	was	held	that	the	time	when	the	debt	arose	was	the	critical	consideration.	

(f) In	Ruddenklau	v	Charlesworth	it	was	stated	that,	as	a	general	rule,	on	the	failure	or	refusal	
of	a	purchaser	to	complete	an	executory	contract	for	the	purchase	of	land	the	vendor	is	not	
entitled	to	sue	for	the	purchase	money	as	a	debt,	he	 is	entitled	merely	to	sue	for	specific	
performance	or	for	damages	for	the	loss	of	his	bargain,	and	it	is	only	when	the	contract	has	
been	 completed	 by	 the	 execution	 and	 acceptance	 of	 a	 conveyance	 that	 unpaid	 purchase	
money	may	become	a	debt	and	can	be	recovered	accordingly.	

6. The	 final	 version	 of	 Public	 Ruling	 –	 BR	 Pub	 14/08	 “Income	 tax	 –	 Timing	 of	 disposal	 and	
derivation	of	income	from	trading	stock”	was	published	in	Tax	Information	Bulletin	Vol.	26,	No.	
10,	November	2014,	pages	17-25.	The	discussion	there	relates	to	trading	stock.	The	exposure	
draft	referred	to	earlier	in	paragraph	2	above	stated	that	“Land	is	generally	not	trading	stock,	
except	in	certain	circumstances,	and	the	ruling	now	does	not	include	land”.	This	statement	is	
not	included	in	the	final	version.	

7. In	BR	Pub	14/08,	two	situations	are	distinguished	between:	

(a) If	 trading	 stock	 is	 disposed	 of	 in	 the	 ordinary	 course	 of	 business,	 it	 is	 the	 time	 of	
“derivation”	of	income	that	is	relevant	–	i.e.	when	a	legally	enforceable	debt	arises	(which	
seems	to	be	consistent	with	the	discussion	above);	and	

(b) If	 trading	 stock	 is	 sold	 outside	 the	 ordinary	 course	 of	 business,	 or	 to	 put	 an	 end	 to	 the	
business	or	part	of	it,	it	is	the	date	of	“disposal”	that	is	relevant,	which	will	be	the	date	the	
parties	 intended	 the	 goods	 to	 pass	 if	 a	 clearly	 expressed	 intention	 is	 evident	 from	 the	
terms	of	the	contract,	or	there	is	no	clearly	expressed	intention,	according	to	the	statutory	
rules	 in	 section	 20	 of	 the	 Sale	 of	 Goods	 Act	 1908,	 which	 could	 be	 the	 date	 the	 contract	
becomes	 unconditional,	 if	 there	 is	 an	 unconditional	 contract	 for	 specific	 goods	 in	 a	
deliverable	state,	otherwise	when	any	actions	required	are	completed.	

8. In	the	case	of	the	land,	in	general,	there	would	be	a	clearly	expressed	intention	that	the	goods	
are	 to	pass	upon	settlement.	The	 case	of	Australian	Gas	Light	 provides	 support	 for	 the	view	
that	a	disposal	will	not	occur	until	settlement.	The	comments	on	the	statutory	rules	regarding	
intention	in	s.	20	of	the	Sale	of	Goods	Act	1908	in	BR	Pub	14/08	relate	to	trading	stock,	so	the	
conclusions	may	not	be	of	direct	relevance.	
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9. Therefore,	the	timing	of	a	disposal	of	land	will	generally	coincide	with	the	timing	of	derivation	
of	 income	 and	 be	 on	 the	 settlement	 date.	 In	 order	 to	 determine	 whether	 any	 of	 the	 sale	
proceeds	will	 be	 taxable	 income,	 there	 are	 a	number	of	 taxing	provisions	 in	 subpart	CB	 (as	
discussed	last	week),	each	of	which	must	be	considered	in	turn.	

Time	of	supply	for	GST	purposes	

10. For	 GST	 purposes,	 under	 s.	 9(1)	 of	 the	 Goods	 and	 Services	 Tax	 Act	 1985	 (“the	 GST	 Act”),	 a	
supply	of	 land	 is	deemed	 to	 take	place	at	 the	earlier	of	 the	 time	an	 invoice	 is	 issued	by	 the	
supplier	or	the	recipient	or	the	time	any	payment	is	received	by	the	supplier,	in	respect	of	that	
supply.	

11. For	 GST	 purposes,	 the	 sale	 of	 land	 comprises	 a	 single	 supply,	 not	 a	 series	 of	 supplies	
depending	on	when	 the	various	 interests	 in	 the	 land	 change	hands.	 In	TRA	88/196	v	C	of	IR	
[1989]	NZTRA	69;	Case	L67	(1989)	11	NZTC	1,391,	the	judge	stated:	

“This	 case	 relates	 to	 the	 timing	of	 the	payment	of	GST.	 I	 find	 that	GST	on	 the	 full	 sale	price	
must	 be	made	 at	 the	 outset	 –	 in	 this	 case,	 the	 day	 the	 auction	 and	 signing	 of	 contract	 and	
payment	of	deposit,	 rather	 than	some	months	 later	when	title	 is	available	and	the	vendor	 is	
able	to	collect	the	balance	of	the	purchase	price	from	the	purchaser	of	the	section.	…	

From	the	outset	there	is	a	binding	contract	for	the	supply	of	a	section,	and	enforcement	rights	
pass	 to	 the	purchaser.	Only	performance	of	 the	contract,	or	 final	 implementation,	 is	delayed	
until	 title	 is	 available.	 The	 conditions	 in	 the	 contract	 do	 not	 affect	 its	 substance.	 There	 is	
contractual	 certainty.	 …	 I	 do	 not	 think	 that	 it	matters	 that	 the	 deposit	 is	 paid	 for	 title	 to	 a	
section,	but	 that	only	a	chose-in-action	 is	made	available	at	 time	of	payment	of	deposit.	The	
different	interests	(equitable	at	first	and	later	legal)	do	not	alter	the	commercial	reality	that,	
when	the	deposit	was	paid,	a	section	of	land	was	acquired;	the	transaction	was	unlikely	to	be	
frustrated	or	avoided;	and	only	routine	conveyancing	steps	needed	to	be	completed.”	

12. The	single	supply	will	take	place,	under	s.	9(1)	at	the	earlier	of	the	time	an	invoice	is	issued	by	
the	supplier	or	the	recipient	or	the	time	any	payment	is	received	by	the	supplier.	Conditional	
and	 unconditional	 agreements	 for	 the	 sale	 and	 purchase	 of	 property	 will	 not	 constitute	
invoices	for	the	purposes	of	the	GST	Act.	It	is	stated	in	IS	07/02	“Is	an	agreement	for	the	sale	
and	purchase	of	property	an	“invoice”	for	GST	purposes?”	Tax	Information	Bulletin	Vol.	19,	No.	
7,	August	2007,	pages	7	–	15	that:	

“It	 is	 concluded	 that	 a	 conditional	 agreement	 for	 sale	 and	 purchase	 of	 property	 will	 not	
constitute	 an	 “invoice”	 for	 the	 purposes	 of	 the	 Act.	 Also,	 it	 is	 concluded	 that	 a	 conditional	
agreement	 for	 the	 sale	 and	 purchase	 of	 property	 that	 becomes	 unconditional	 will	 not	
constitute	 an	 “invoice”	 for	 the	 purposes	 of	 the	 Act.	 Therefore,	 a	 conditional	 standard	 form	
agreement	for	sale	and	purchase	of	property	will	not	trigger	the	time	of	supply	—	even	if	the	
conditional	agreement	becomes	unconditional.		

It	is	also	concluded	that	unconditional	agreements	for	the	sale	and	purchase	of	property	will	
not	 constitute	 “invoices”	 for	 the	 purposes	 of	 the	 Act.	 Therefore,	 the	 formation	 of	 an	
unconditional	 agreement	 for	 the	 sale	 and	 purchase	 of	 property	will	 not	 trigger	 the	 time	 of	
supply.”	
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13. In	relation	to	when	“any	payment	is	received	by	the	supplier”	a	deposit	is	sufficient	–	as	stated	
in	Case	L67	referred	to	in	paragraph	11	above.	It	is	stated	in	IS	10/03	“GST:	time	of	supply	–	
Payments	of	deposits	including	to	a	stakeholder”	published	in	Tax	Information	Bulletin	Vol.	22,	
No.	6,	July	2010	that:	

(a) A	deposit	constitutes	“any	payment”.	Where	a	supplier	receives	a	deposit	under	a	contract,	
the	 time	of	 supply	will	 be	 triggered	under	 s.	 9(1).	 This	 applies	 equally	 to	 conditional	 or	
unconditional	contracts.	

(b) Where	a	deposit	is	paid	to	a	person	as	stakeholder,	there	will	have	been	no	receipt	by	the	
supplier	and	the	time	of	supply	will	not	be	triggered.	A	supplier	may	be	a	stakeholder.	

(c) A	 stakeholder	 relationship	 requires	 agreement	 by	 all	 parties.	 A	 person	 cannot	 declare	
himself	or	herself	a	stakeholder	unilaterally.	A	stakeholder	holds	the	deposit	on	behalf	of	
both	 parties	 and	 owes	 a	 contractual	 or	 quasi-contractual	 obligation	 to	 both	 parties.	 The	
intention	 of	 the	 parties,	 determined	 from	 all	 the	 circumstances,	 will	 establish	 in	 which	
capacity	a	person	receives	a	deposit.	

14. It	can	be	seen	that	Inland	Revenue	accepts	that	a	deposit	paid	under	a	conditional	contract	to	a	
stakeholder,	 such	 as	 a	 real	 estate	 agent	 or	 the	 vendor’s	 solicitor,	 will	 not	 constitute	 a	
“payment”	that	triggers	the	time	of	supply.		

15. Following	CIR	v	Dormer	(1997)	18	NZTC	13,446	Inland	Revenue	accepts	that	a	supplier	can	be	
a	 stakeholder	 –	 it	 does	 not	 necessarily	 have	 to	 be	 an	 independent	 third	 party.	 However,	 it	
requires	agreement	by	all	parties,	as	noted	above.	

16. Inland	Revenue	also	states	that:	

“If	the	third	party	stakeholder	pays	or	applies	the	payment	to	the	supplier	or	for	the	supplier’s	
benefit	during	the	period	of	the	stakeholding	in	error.	…	for	example,	where	the	stakeholder	
mistakenly	 believes	 the	 relevant	 event	 has	 taken	 place	 (such	 as	 the	 contract	 becoming	
unconditional)	 or	 the	 stakeholder	 accedes	 to	 a	 unilateral	 request	 by	 the	 supplier	 …	 As	 the	
supplier	is	not	acting	in	any	stakeholder	capacity,	the	supplier	will	have	received	payment	for	
the	purposes	of	section	9(1).		…	

If	 the	 supplier	 as	 stakeholder	 is	 entitled	 to	 the	 interest	 and	 the	 interest	 is	 applied	 to	 the	
purchase	price,	the	interest	will	constitute	a	payment	received	by	the	supplier	in	respect	of	the	
supply	and	the	time	of	supply	will	be	triggered.”	

17. Inland	 Revenue	 also	 considers	 the	 situation	where	 a	 contract	 (signed	 or	 not)	 constitutes	 a	
non-binding	contract.	(e.g.	where	there	is	no	firm	commitment	on	the	part	of	either	party	to	
the	 arrangement).	 An	 initial	 payment	 made	 under	 such	 a	 contract	 might	 not	 constitute	 a	
payment	in	respect	of	any	future	supply.	Inland	Revenue	states	that:	

“	…	the	legal	arrangements	between	the	parties	must	be	considered	in	determining	whether	a	
supply	exists	…	a	supply	need	not	necessarily	be	made	under	a	contract.	The	crucial	question	
is	not	whether	there	is	a	contract,	but	whether	there	is	a	supply.	In	the	absence	of	a	binding	
contract	 there	 is	 no	 automatic	 assumption	 of	 a	 transaction	 giving	 rise	 to	 a	 supply.	 It	 is	
necessary,	 therefore,	 to	 consider	whether	 there	has	 in	 fact	been	a	 supply	 that	 is	 chargeable	
with	GST.	Has	the	payment	received	been	made	for	a	supply?	…	
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The	cases	emphasise	the	necessity	for	reciprocal	obligations	between	the	parties.	 If	a	supply	
cannot	be	connected	to	the	payment	by	reciprocal	obligations,	it	cannot	be	said	the	payment	is	
consideration	 for	 the	 supply.	 There	 must	 be	 reciprocal	 obligations	 between	 the	 parties	 to	
make	payment	and	to	make	a	supply	of	goods	or	services	for	the	payment.	A	payment	made	
merely	in	the	hope	that	a	supply	would	be	made	is	not	sufficient	to	constitute	consideration.“	

18. Inland	Revenue	summarised	the	position	where	there	is	no	binding	contract	as	follows:	

“Where	there	 is	no	binding	contract,	 it	must	be	shown	that	 the	payment	 is	 for	 the	supply	of	
goods	or	services,	whether	the	physical	supply	takes	place	now	or	in	the	future.	Where	this	is	
the	case,	the	receipt	of	the	payment	by	the	supplier	will	trigger	the	time	of	supply.”	

	

	

Arun	David,	Director,	
DavidCo	Limited	


